גלית גורן גלעד - פסיכולוגית קלינית

הדרכת הורים לילדים ומתבגרים

המצוקה של ילדנו תמיד מעוררת בנו רגשות חזקים. לפעמים אנחנו מזדהים איתו בעוצמה, רוצים לקחת ממנו את הכאב, לפתור את הבעיה במקומו, ומתקשים להאמין שילד כל כך צעיר ורגיש יצליח להתמודד בהצלחה עם קושי כזה. מצד שני, לעתים המצוקה באה לידי ביטוי בדרכים הפוגעות בנו - הילד הופך להיות חצוף, כועס עלינו, מאכזב אותנו. במקרים כאלה קשה לנו לזכור כי מדובר בדרכים לביטוי של כאב ולמשיכת תשומת לב, ואנחנו נסחפים למאבק כוח, לכעסים ועלבונות. קשה לשמור על ראייה צלולה כשמדובר בילד שלך, ולכן המבט המקצועי של פסיכולוג חשוב כל כך.

הבעיה בדרך כלל לא נפתרת רק דרך טיפול בילד - שעה אחת בשבוע אינה יכולה להיות שקולה כנגד כל השעות הרבות אותן מבלה הילד עם מטפליו הראשיים - הוריו. לאורך הטיפול הילד או בנער, עוברים גם ההורים תהליך של למידה, כיצד לסייע לילדם, כיצד למקסם את תוצאות הטיפול ולתמוך ביציבותן. כמובן, שמידת מעורבותם בטיפול משתנה בהתאם לגילו של הילד ולרמת הבשלות שלו.

הורים רבים חוששים כי הפסיכולוג יפנה אליהם אצבע מאשימה. לדעתי זוהי טעות. במשך השנים ראיתי, כי רוב ההורים עושים כמיטב יכולתם, ולמרות שהילדים המגיעים לטיפול סובלים בנקודה זו בחייהם, הרי שלרוב קיבלו מהוריהם גם כוחות ואהבה שיסייעו להם – בהכוונה מתאימה – לצאת מהמשבר. לעתים ההורים זקוקים לתמיכה כדי להזכר ביכולותיהם ובערכם כהורים, כך ששליחתו של הילד לטיפול מעצימה גם אותם בסופו של דבר.